”Domen mot Fastcom bör avskräcka oseriösa aktörer”

Mats Rönne
Mats Rönne, ordförande i Föreningen NIX-Telefon

Företaget Fastcom döms av Patent- och marknadsdomstolen till ett vite på en halv miljon kronor, bland annat för att ha kontaktat konsumenter med nixade telefonabonnemang. Föreningen NIX-Telefon hoppas att domen kan ha en avskräckande effekt.

– Det här är en viktig dom som vi välkomnar. Det finns bara ett fåtal oseriösa företag som inte respekterar NIX-registret, men de riskerar att göra stor skada genom att underminera förtroendet för tjänsten och den stora majoritet av aktörer som följer reglerna, säger Mats Rönne, ordförande i Föreningen NIX-Telefon.

Fast Communication AB (Fastcom) blev i september 2016 stämda av Konsumentombudsmannen, KO, bland annat för att ha ringt telefonnummer som är registrerade i NIX-registret och för att ha agerat vilseledande mot konsumenter.

Domen i Patent- och marknadsdomstolen innebär att Fastcom tvingas betala en marknadsstörningsavgift på en halv miljon kronor. Företaget förbjuds även att ringa nixade telefonnummer – överträdelser är förenade med vite på en miljon kronor.

– Effektiv tillsyn och tuffa sanktioner har visat sig fungera, och förhoppningsvis kan den här domen avskräcka andra oseriösa aktörer. Telefonen är en väsentlig affärskanal för många företag och organisationer i Sverige, men för den som inte vill bli uppringd finns spärrtjänsten NIX-Telefon. Den måste alla aktörer respektera, säger Mats Rönne.

NIX-Telefon har funnits sedan 1999 och är ett initiativ från de branscher som i stor utsträckning jobbar med telefonförsäljning, bland annat banker, försäkringsbolag, insamlingsorganisationer, och mediehus. I NIX-Telefons tjänst Webbtvätten kan företag enkelt rensa sina ringlistor från nixade abonnemang.

Fakta om NIX-Telefon:
– NIX är en kostnadsfri spärrtjänst för den som inte vill bli kontaktad av telefonförsäljare.
– NIX omfattar fasta och mobila abonnemang för privatpersoner och vilande företag.
– Den som vill anmäla sig till NIX-Telefon behöver bara ringa 077-228 00 00 och följa instruktionerna.

För mer information, kontakta gärna:
Mats Rönne, ordförande i Föreningen NIX-Telefon, 070-590 50 50.